Online Training – En flopp for SatsElixia?

I januar lanserte treningskjeden SatsElixia konseptet Online Training. Det går ut på at eksisterende medlemmer har tilgang til ulike gruppetimer på internett ved å logge inn på deres nettsider. I dag tilbys det utallige lignende tjenester gjennom bloggere, YouTube, apper eller andre større aktører. Jeg lurer derfor på om Online Training hos SatsElixia kommer til å slå an når potensielle kunder kan finne treningsvideoer på nett helt gratis andre steder.

Et commodityproblem
SatsElixia skriver på sine hjemmesider at de ønsker å gjøre gruppetimene tilgjengelige slik at du som medlem kan trene hvor du vil, og når du vil. Dette vil være en tjeneste som gjør det mer fleksibelt å trene, og kan senke terskelen for å delta på gruppetimer senere på et senter om man får øvd seg litt hjemme. Kine Stensrud fra SatsElixia uttalte i en artikkel for Din Side at «for noen er det litt skummelt å dra på timer uten å vite helt hva de går til. Online trening kan være en god inngang til å komme i gang.»

SatsElixia har valgt å ekskludere tjenesten for to type medlemsskap, Daytime og Fitness Only. Førstnevnte har kun tilgang til treningssentrene før klokken 15.00, og Fitness Only gir kun tilgang til treningsstudioene (altså ikke noen gruppetimer). Dette fremstår som det Arne Krokan kaller klubbgode, altså at noen utelukkes fra tjenesten ved å innføre adgangskontroll. Problemet ved dette er når noen utelukkes fra tjenester som anses som commodities. Commodities er en type standardvare, som tilbys av flere ulike leverandører (Krokan 2013, 94). For eksisterende medlemmer som har tilgang til Online Training, og ikke medlemmer, kan tjenesten være lett substituerbar ettersom det finnes mange lignende alternativer. Trening ved hjelp av teknologi, som for eksempel video, har vært populært helt siden Jane Fondas glanstid på 80-tallet. I dag finnes det mange ulike treningsapper, videoer på YouTube og treningsbloggere som også støtter opp under ideen om å gjøre treningen tilgjengelig hvor som helst, og når som helst. I det norske markedet har man eksempelvis webtrening og myworkout, hvor begge tror på å gjøre trening tilgjengelig uten dyrt treningsutstyr. SatsElixias konsept kan derfor muligens drukne i andre alternativer, som oppfattes som like for forbrukeren.

Bilde av Jane Fonda, kjent som aerobicdronningen som hevet hjemmetreningen til et nytt nivå. 

Hvordan unngå at Online Training blir oppfattet som commodity?
Arne Krokan skriver om fire ulike strategier en bedrift kan spille på for å unngå at et produkt blir behandlet som en commodity i Nettverksøkonomi (2013).

  1. Merkevareegenskaper
  2. Bundling
  3. Opplevelser
  4. Innovasjon og produktutvikling

SatsElixia spiller allerede på sitt merkenavn ved lanseringen av Online Training, og de skriver på sine nettsider at de også gjør sine beste instruktører tilgjengelige på nett. Dette kan muligens ha mindre verdi for de som ikke er kjent med instruktørene og deres kompetanse, mens det på en annen side kan virke svært troverdig for de som er kjent med treningskjeden som en stor merkevare.

Treningskjeden har bundlet ved å slå seg sammen med nettbutikken Sportamore, som selger treningsklær og utstyr. Om man trenger utstyr til treningsøkten, blir man videresendt fra SatsElixias sider til Sportamore hvor de viser hva man trenger til ulike gruppetimer. For at dette samarbeidet skal ha en effekt for kunden, burde de gi unike rabatter til de som benytter seg av Online Training. Dette kan vise seg å være fordelaktig både for SatsElixia og Sportamore, noe Krokan understreker i Nettverkseffekter (2013, 100): «Gjennom å bundle produkter får de et høyere totalsalg enn de ellers ville ha fått.»

Skjermbilde 2016-02-14 kl. 18.30.08

Skjermbilde 2016-02-14 kl. 18.20.29Bilde fra satselixia.no

Videre poengterer Krokan at det gjelder å skape unike opplevelser, og kontinuerlig produktutvikling og innovasjon. I følge Stensrud, kan medlemmene så langt velge mellom 17 ulike programmer, hvor det er snakk om alt fra kondisjonstrening til yoga til mammatrening. Det vil jevnlig komme nye programmer på nett. Om treningskjeden klarer å tilpasse seg ulike markeder ved å ilegge nye egenskaper i tjenesten, kan de unngå å bli ansett som et standardprodukt. Dermed vil sjansen være større for at flere benytter seg av tjenesten.

Så, vil Online Training kunne bli et vellykket konsept?
Vanskelig å si. Jeg tror at de som allerede er aktive, vil ha en lavere terskel for å benytte ulike tilbud til hjemmetrening. Direktør i Virke Trening, Anne Thidemann, uttalte følgende i en artikkel for osloby.no

– Trening hjemme i stuen kan være et supplement for folk som ikke kommer seg ut eller er i en spesiell livssituasjon. Ofte kommer dette i tillegg til annen trening, så det er ikke enten eller, men både og. Aktivitet avler aktivitet. Folk som er aktive på treningssentre, er også mest aktive når det gjelder å komme seg ut og gjøre andre ting, sier Thidemann.

Derfor tror jeg at de som allerede er medlem av SatsElixia og har tilgang til Online Training, kan ha glede av nettrening. Det gir rom for fleksibilitet i en ellers så hektisk hverdag for mange. Allikevel krever det mer selvdisiplin om man ikke har et sted å dra til, eller en fast avtale. Dessuten får man ikke samme feedback fra instruktøren i videoen, som i en vanlig gruppetime, noe som kan lede til feil teknikk og skader.

Alt i alt mener jeg Online Training er genialt om man føler seg fastlåst i en travel hverdag. Klarer SatsElixia å unngå å bli oppfattet som commodity, tror jeg de kan komme langt. Her gjelder det å skape noe unikt, som ikke drukner i mengden av andre substituerende tilbud. Jeg gleder meg til å følge utviklingen til konseptet videre, og se hva som blir det neste.

 

Kilder:
Krokan Arne 2013, Nettveksøkonomi – digitale tjenester og sosiale mediers økonomi, Cappelen Damm

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin

Related Posts

Leger Uten Grenser på Facebook

Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Organisasjonen hjelper de som har størst behov for medisinsk hjelp, uavhengig av politisk- og religiøs tilhørighet, og etnisitet. Leger Uten Grenser ble grunnlagt i Frankrike i 1971, og er i dag verdens største uavhengige medisinske hjelpeorganisasjon. Den norske avdelingen […]

Read More

Hvordan påvirker sosiale medier demokratiet?

Allerede i 1964 introduserte den canadiske filosofen og medieviteren Marshall McLuhan sin teori om den digitale landsby, eller The Global Village, som han kalte det. Teorien, som ble introdusert 30(!) år før internett var et faktum, gikk ut på at medier knytter mennesker sammen og at vi kan samhandle på en helt annen måte enn […]

Read More

3 Comments

  • Arne Krokan on 14. februar 2016

    Bra analyse Birgitta 🙂
    Du har skjønt at teori er beskrivelser av praksis, at det handler om å ha et språk for å forstå det du observerer og her har du fremstilt det hele på en oversiktlig og fin måte. Du får også frem din egen mening på en bra måte.
    Du skriver godt og har en fin bruk av bilder også.
    Lykke til videre!
    fra Arne

    • birgittajonsdottir on 14. februar 2016

      Tusen takk for en hyggelig og motiverende kommentar, Arne! 🙂

  • Celina Røste on 18. februar 2016

    Så bra innlegg Birgitta! Veldig god analyse, flere spennende punkter, og godt språk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Birgitta Jonsdottir

Hei, og velkommen til min fagblogg! Mitt navn er Birgitta Jonsdottir, og jeg er en 22 år gammel student fra Oslo. Jeg er nå i mitt siste år i en bachelorgrad i markedsføring og merkevareledelse, med fordyping i digital markedsføring, ved Høyskolen Kristiania. Her kommer jeg til å skrive om det jeg finner interessant innenfor digital markedsføring.

Twitter