Snikk-snakk rundt Facebook Live

I går kveld scrollet jeg ned feeden på Facebook i kjedsomhet etter middag. Blant katte- og babyvideoer, var det noe fra TV2-nyhetene som fanget oppmerksomheten min. Etter at jeg hadde trykket meg inn på «slik ser du tv uten kabel-tv«, fikk jeg opp en varsel fra TV2: TV2 Nyhetene sender direkte NÅ. Det trigget nysgjerrigheten min. Har det skjedd noe spesielt, tenkte jeg, og trykket meg videre på push-varselet som nettopp dukket opp. Sammen med over 3000 andre seere, så jeg TV2 teste ut funksjonen Facebook Live.

Skjermbilde fra TV2s direktesending på Facebook
Skjermbilde fra TV2s direktesending på Facebook

 

6. april lanserte Facebook livestreaming i Norge, som gjør at du kan lage din egen direktesending på Facebook. TV2 er, så vidt jeg er kjent med, den første nyhetskanalen som tar dette i bruk i Norge. Dette kan gi dem et enormt forsprang på veien til hedersplassen i den virale jungelen. Men når alle kan sende egne direktesendinger på Facebook, vil det kunne svekke posisjonen til de tradisjonelle nyhetsformidlerne? Hvilken betydning vil funksjonen ha for deg?

 

Hvilke muligheter gir det?

Facebook Live bidrar til at måten innhold skapes og konsumeres forandres. Brukere av Facebook gis mulighet til å konsumere, produsere og dele innhold.

Med ett enkelt tastetrykk kan man hoppe inn og ut av både produsent- og konsumentrollen.

Funksjonen gir seerne mulighet til å kommentere og gi direkte tilbakemelding mens streamingen pågår, noe som fører til god interaksjon mellom sender og mottaker. Å sende noe direkte på en plattform med over 3 millioner brukere (i Norge), vil kunne føre til en enorm rekkevidde. I ettertid forblir opptaket på tidslinjen, til forskjell fra Periscope hvor det forsvinner etter 24 timer.

I går tok TV2s nyhetsanker, Mah-Rukh, og produsenten seerne med på en behind-the scenes tour der man kunne se deler av sendingen fra kontrollrommet. I kampen om oppmerksomhet, gjelder det å dele de riktige øyeblikkene – Øyeblikk av betydning for seeren. Jeg tror direktesendinger på Facebook kan være et nyttig verktøy for å spre informasjon ved viktige eller krititske hendelser. Du kan bli din egen kringkastingssjef hvor du kan opprette en kanal. Samtidig kan dette også være kritisk for tradisjonelle nyhetsformidlere dersom de ikke er først ute med de viktige øyeblikkene. Se for det at det kommer et stort vulkanutbrudd, som du sender direkte på Facebook. Etter hvert som seerantallet og kommentarene øker, vil sendingen kunne gå viralt. Mange får vite om hendelsen, og hva om skjedde. Her tror jeg ikke nødvendigvis avsenderen er av betydning ettersom innholdet er viktigere.

Å filme og streame direkte til et stort publikum er ikke lenger noe som er forbeholdt reportere og nyhetsankere.

TV2.no

Utfordringer med Facebook Live

 • Direktesending er ikke noe nytt begrep. Tidligere har man kunnet gjøre dette gjennom feks. Periscope, eller andre lignende tjenester. Forskjellen er at Facebook når et mye større og bredere publikum. Dette kan by på noen utfordringer.
 • Etiske spørsmål

TV2 publiserte en artikkel i dag (14.04) hvor de intervjuet en jentegjeng, som er godt kjent med direktesending på Facebook. Politiinspektør, Grete Lien Metlid, viste bekymring dersom noen blir lurt til å gjøre handlinger, eller eksponere seg og bli utsatt for trakassering. Problemet eskalerer om innholdet skulle deles i grupper med mange medlemmer. 

Disruptiv overfor eksisterende tjenester

Det kan stilles spørsmål om Facebook Live er disruptiv overfor lignende tjenester, som Periscope, Snapchat og YouTube Live. Ettersom Facebook er en plattform som i større grad tilrettelegger å ha alt samlet på et sted, kan det tenkes at mange vil se på Facebook Live som et enklere alternativ. Da slipper man å logge på en egen plattform for å dele noe direkte.

 

Hvordan bruke Facebook Live?

 

10 tips for en bedre direktesending

 1. Tenk over struktur og innhold på forhånd: Hva vil være av interesse, og skape engasjement for din målgruppe?
 2. Oppfordre til interaksjon: Ønsk de nye seerne velkommen (om du ikke har altfor mange seere). Oppmuntre til spørsmål og ta deg tid til å svare.
 3. Lag en god tittel og beskrivelse for din direktesending: En fengende tittel og beskrivelse som overbeviser hvilken verdi seeren får av å se direktesendingen din. Jo kortere, jo bedre. En tittel bør ikke overskride mer enn åtte ord.
 4. Gi følgerne dine varsel i forkant av en stor direktesending
 5. Bruk stativ til mobilen eller webkameraet: Unngå at selfiearmen dukker opp. Et stativ vil sikre stabilitet og gi en bedre opplevelse.
 6. Bruk mikrofon eller et headset
 7. Sjekk at du har god tilkobling til nettet, og sett mobilen på flymodus: Flymodus (med WiFi) gjør at direktesendingen ikke blir avbrutt av anrop el.
 8. Gi produktdemonstrasjoner
 9. Del dine direktesendinger: Etter sending, lagres videoene på din tidslinje på Facebook. Del dem på en blogg eller andre relevante forumer for å øke rekkevidden.
 10. Kjør live-podcast: Om du allerede podcaster, vil det gi en annen opplevelse om du supplementerer med et kamera og kjører live.

 

Facebook Live Steaming
Facebook Live

 

Konklusjon

Jeg tror direktesendinger via Facebook kan være positivt om man bruker det med omhu. Det kan for eksempel brukes til å spre viktig informasjon eller hendelser, eller bygge en merkevare. Samtidig burde det rettes fokus på unges bevissthet av direktesendinger (og spredning på nettet generelt) slik at de er klar over hvilke konsekvenser som kan oppstå om det blir misbrukt.

Det har allerede blitt sendt direktesendinger fra en forelesning, som jeg kunne se senere. Om dette bare er begynnelsen, gleder jeg meg til å se hvordan dette blir brukt fremover!

 

 

Kilder:

http://www.tv2.no/a/7740301/

https://www.facebook.com/facebookmedia/best-practices/live

 

 

 • Birgitta

 

 

Facebooktwitterlinkedin

Related Posts

Leger Uten Grenser på Facebook

Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Organisasjonen hjelper de som har størst behov for medisinsk hjelp, uavhengig av politisk- og religiøs tilhørighet, og etnisitet. Leger Uten Grenser ble grunnlagt i Frankrike i 1971, og er i dag verdens største uavhengige medisinske hjelpeorganisasjon. Den norske avdelingen […]

Read More

Hvordan påvirker sosiale medier demokratiet?

Allerede i 1964 introduserte den canadiske filosofen og medieviteren Marshall McLuhan sin teori om den digitale landsby, eller The Global Village, som han kalte det. Teorien, som ble introdusert 30(!) år før internett var et faktum, gikk ut på at medier knytter mennesker sammen og at vi kan samhandle på en helt annen måte enn […]

Read More

4 Comments

 • Daniel on 4. mai 2016

  Dette var bra Birgitta! Spennende å lese om Facebook live og hvordan streaming kan brukes til å spre viktig informasjon på kort tid. Nyttig med tips på slutten der;)

  • birgittajonsdottir on 4. mai 2016

   Takk for kommentar, Daniel!

 • Valerius Hildonen-Nilsen on 23. mai 2016

  jeg har drevet på med direkte sending på Facebook siden 31. mars og fram til 12. mai uten problemer via min iPhone 5 men så sendte jeg den 14. mai en direkte sending og da kunne ikke noen høre hva jeg sa på videopptaket og siden har lyden kun blitt små skurrelyder innimellom. Jeg har gjort flere forsøk og har også lastet ned ny Facebook app på min iPhone 5 uten at det har hjulpet. Lyden blir bare skurring som skjer punktvis for så forsvinne helt… når jeg så sletter videoen på min vegg, så henger den skurrende lyden igjen på min side før den forsvinner etter at jeg har slettet opptaket.

  Jeg har diskutert dette med min bror som bor i Portugal og som visste meg hvordan jeg skulle lage direkte sendinger via min iPhone 5, noe han ikke driver med til daglig. Men siden han har en iPhone 5 så gjorde han en test og lyden på hans opptak ble lik mine opptak, bare skurrelyder å høre.

  Vi har søkt om andre har tilsvarende problemer uten å ha kommet over noe lignende…

  Forøvrig fungerer lyden helt bra på min iPhone og jeg har god internett forbindelse….

  • birgittajonsdottir on 24. mai 2016

   Hei Valerius!
   Dette problemet har jeg ikke vært borti før, så det har jeg dessverre ikke stor kjennskap til.
   Jeg ville prøvd å sjekke om du må oppdatere progamvaren på mobilen din til nyeste iOS 9 ettersom den ble lansert rundt 11.mai.
   Håper det løser problemet ditt.

   Lykke til videre med Facebook Live! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Birgitta Jonsdottir

Hei, og velkommen til min fagblogg! Mitt navn er Birgitta Jonsdottir, og jeg er en 22 år gammel student fra Oslo. Jeg er nå i mitt siste år i en bachelorgrad i markedsføring og merkevareledelse, med fordyping i digital markedsføring, ved Høyskolen Kristiania. Her kommer jeg til å skrive om det jeg finner interessant innenfor digital markedsføring.

Twitter