Digitale markedsføringstrender for 2016

Stadig dukker det opp nye teknologiske fremskritt, som påvirker vår forbrukeratferd. Det er essensielt å bygge en forståelse for trendene vi står overfor slik at markedsføringsstrategien og forretningsmodellen kan tilpasses deretter. På bakgrunn av deltakelse på ehandelskonferansen og Gulltaggen 2016 og egen research, ønsker jeg å presentere noen trender jeg tror vi kommer til å se mye av i 2016: Markedsføring på mobil, omnichannel og virtuell virkelighet. 

 

Markedsføring på mobil

Er det én ting som ikke ble nevnt nok ganger på ehandelskonferansen er det viktigheten av å være på mobil. Det blir stadig viktigere å være synlig og tilgjengelig som markedsfører for å nå ut til forbrukere. Og er det ett sted de alle fleste er tilgjengelige hele tiden, er det på mobilen. Sïmon Saneback fortalte på ehandelskonferansen at 75% går online hver dag, og tallet stiger. Det har kommet til et punkt der mange har utviklet nomophobia, en frykt for å være uten mobil.

Mobil overgår desktop
Mobil overgår desktop

 

SmartInsight har samlet statistikk over mobilvaner, og én ting er helt klart; Mobiltrafikk og tid brukt på mobil overgår desktop. Flere har tilgang på mobil, og i noen land er det vanligere å eie en smartphone enn PC.

So it’s no longer a case of asking whether mobile marketing important, we know it is! It’s now a question of using the statistics to understand how consumers behave when using different types of mobile devices and what their preferences are.

Med andre ord handler det ikke om man skal være på mobil eller ikke, men hvordan. Har ikke du tilpasset deg mobil, havner du lavere på Googles søkeresultater og går glipp av mulige inntekter.

Google straffer deg

21. april 2015 skjerpet Google kriteriene for å bli rangert høyt på selskapets søkemotor. I praksis vil det si at nettsider som ikke er mobilvennlige eller responsive, vil rangeres lavere når det søkes fra mobil.

Tenk mobil først, så får pc´en bare seile sitt eget race.

Jan Grønbech, Daglig leder i Google Norge

Kriteriene til Google omhandler designet på nettsiden, som i all hovedsak må tilpasses skjermen du bruker. Rådgiver, Audun Rundberg i Netlife Research, utdyper til e24 at det kan handle om knappene er store nok og om linkene er langt nok fra hverandre til at du treffer riktig når du trykker på skjermen.

 

Tips

 • Mål effektiviteten ut ifra hvor enkelt det er for kunden å utføre handlinger eller konverteringer på nettsiden din.
 • Velg en løsning på nettsiden din som er responsiv med alle enheter. Med en responsiv nettside vil man kunne bruke samme URL uten å måtte videresendes.

 

Google Webmaster Tool tester om siden din er mobilvennlig
Google Webmaster Tool tester om siden din er mobilvennlig

 

For å sjekke om din nettside møter Googles krav og er mobilvennlig, gå inn på Google Webmaster Tool

 

 

Omnichannel

Omnichannel eller multikanal er et trendbegrep, som mange muligens ikke helt har forstått seg på. I en jungel av definisjoner, velger jeg å basere meg på omnichannel som en sømløs opplevelse mellom det digitale og fysiske. Ordet omni stammer fra latinsk, hvor det betyr alt, eller alle steder.

Videoen nedenfor forklarer kort hvordan kundereisen har endret seg fra én kanal til multikanal.

Hvorfor omnichannel, og hvilke muligheter gir det?

Kundereisen har endret seg, og er ikke slik den en gang var. Forbrukeren krever mer, innhenter informasjon fra flere enheter og plattformer, og beveger seg på tvers av flere salgskanaler.

Kunden bryr seg ikke om hvilken kanal de befinner seg i. De vil ha flyt. De fysiske butikkene kommer til å ha en annen rolle enn tidligere.

Anna Borg, chief commercial officer i Klarna Norden

Ideelt sett ønsker forbrukerne alle fordelene fra nett, som bedre utvalg og levering hjem, men også muligheten til å kjenne på produktet og prøve om det passer. Virkes ehandelsrapport for 2015 beskriver en reell sømløs handel som en prosess hvor kunden kan velge fritt hvor han vil se på varen, hvor han søker hjelp i kjøpsprosessen, hvordan han betaler, og ikke minst hvor varen blir levert.

Jeg tror vi kommer til å se mer av omnichannel ettersom det kan tilrettelegge for mer personlige og engasjerende opplevelser ved å ha innsikt i kundereisen og tilknyttet kontekst og data.

 

Mer utdypende om omnichannel på Cecilie Henriksens blogg

Virtuell virkelighet

På Gulltaggen prøvde jeg VR-briller for første gang. Jeg satt med inn i en BMW med brillene på, og «prøvekjørte» bilen. Senere på dagen stod jeg i en nedoverbakke med ski på bena, staver i hånden og klar for skirenn.

En virtuell virkelighet lar brukeren navigere i en verden av visualiserte data, som kan være alt fra grafiske fremstillinger av et tallmateriale, spill og interaksjon med datamaskiner og brukere, til naturtro gjenngivelser av (historiske) hendelser. Digitaliseringen lar oss ta del i en ny verden.

 

Hvilken nytte gir virtual reality?

Videoen nedenfor forklarer fint hva virtual reality er, og hvilken nytte det gir.

 

Medstudent, Celina Røste, skriver at dette vil være nåtidens teleportering.

 • Vi ser ikke lenger på reklame, vi lever i reklamen.

  Celina Røste

 

 

15 beste VR-apper til Google Cardboard

 

Hva spår bedrifter?

I forbindelse med denne bloggposten, ønsket jeg å få en annen innfallsvinkel. Hva spår en som jobber med dette daglig? Jeg sendte derfor mail til  Frode Vik i Inevo, som har jobbet med digitale flater siden 1996. 

Jeg spurte enkelt  «Hva tror du blir de største digitale trendene for 2016?»

Da fikk jeg følgende svar:

1) Annonsører kommer til å flytte mer penger fra tradisjonelle til digitale medier, men jeg vil samtidig tippe at de først flytter pengene over til mer tradisjonelle medier som display / programmatic. Grunnen til dette er at forståelsen av digitale medier fremdeles er relativt lav hos mange toppledere.
2)  Godt innhold og selve kundeopplevelsen vil bli enda viktigere, blant annet fordi Google vil kunne se klarere om brukerne likte siden de besøkte eller ikke. Google Shopping blir også enda viktigere for nettbutikker, og datakvaliteten til butikkene blir enda viktigere enn før.
3) Det kan bli dyrere å annonsere, fordi det er flere om beinet i det digitale markedet. Men de som er flinke til å spisse målgruppe og budskap vil vinne kampene, alt dreier seg ikke om å kaste penger på annonseplattformene.
4) Personalisering vil kunne gi positive effekter for brukeropplevelsen og derfor også salget til nettbutikkene som klarer å tilpasse innholdet sitt.
5) Sosiale medier blir enda viktigere, og på Facebook blir det i 2016 mulig å kjøpe varer direkte via Facebook i Norge (allerede mulig i USA). Men ikke alt i verden er Facebook, hvordan kan aktører synliggjøre seg selv på f.eks Snapchat?
6) Noen få (flinke) butikker vil eksperimentere med kjøp direkte via chat-funksjonen i nettbutikken (dette er faktisk allerede vanlig i asia, men trenden har ikke kommet hit enda)
7) Influencers vil være enda mer i fokus, og viktigheten av dette for å bygge nye merkevarer vil øke. Men de som vil bruke influencers vil måtte finne rett influencer til rett produkt.
8) Brukerne vil kreve mer av norske nettbutikker. Både hastighet og kvalitet vil være viktigere enn tidligere, spesielt fordi så mange kundereiser både starter og slutter på mobil. Men leveringstider, produkter og priser vil bli viktigere enn tidligere på grunn av punkt 9.
9) Norske butikker får økt press fra utlandet. Det er bare å ta en tur til posten og sjekke hvor mange Zalando pakker det er i posthyllene der. Og det blir samtidig veldig spennende å se om de norske butikkene klarer å henge med. Mange utenlandske aktører slår allerede norske nettbutikker på pris, leveringstid, opplevelse og andre faktorer, fordi de har hatt fokus på dette lengre enn de norske aktørene.
10) Adblock-utviklingen er noe jeg ikke tør spå for mye om, men om jeg skal være pessimistisk så tror jeg at enda flere kommer til å benytte seg av dette. Grunnen er at det finnes for mye dårlig reklame, som ikke er tilpasset målgruppen.
11) Videoannonsering kommer til å øke – fordi mer av det tradisjonelle reklamebudsjettet kommer til å plasseres i digitale medier som Youtube.
12) Mulitikanal eller omnichannel blir ord som markedsførere kommer til å snakke mer om. Det er bra, fordi dette er et flott konkurransefortrinn for mange norske aktører som har tusenvis av lokale fysiske butikker – noe de utenlandske aktørerene ikke har. De aktørene som blir flinkere til å se helheten, uavhengig av om salget kommer på nett eller i fysiske butikker, vil kunne gjøre det bra.

 

Det fundamentale

Det er lett å la seg bli revet med av nye verktøy og muligheter, men la oss ikke glemme det som alltid har det grunnleggende. Det gjelder å være der kunden er, og ikke minst fange oppmerksomheten hvor kunden er. Tilpasse seg.

Viktig å forstå hva som bringer kundeverdi her og nå.

Carl-Otto Karlengen, Markedssjef i Asko.

Kjøpsprosessen er lenger og mer kompleks, og det er ikke lenger bare de siste stegende som er avgjørendeto close the deal. Når kunden blir mer kravstor, er det desto viktigere å differensiere seg uavhengig av hvilket verktøy som brukes til markedsføring.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedin

Related Posts

Leger Uten Grenser på Facebook

Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Organisasjonen hjelper de som har størst behov for medisinsk hjelp, uavhengig av politisk- og religiøs tilhørighet, og etnisitet. Leger Uten Grenser ble grunnlagt i Frankrike i 1971, og er i dag verdens største uavhengige medisinske hjelpeorganisasjon. Den norske avdelingen […]

Read More

Hvordan påvirker sosiale medier demokratiet?

Allerede i 1964 introduserte den canadiske filosofen og medieviteren Marshall McLuhan sin teori om den digitale landsby, eller The Global Village, som han kalte det. Teorien, som ble introdusert 30(!) år før internett var et faktum, gikk ut på at medier knytter mennesker sammen og at vi kan samhandle på en helt annen måte enn […]

Read More

2 Comments

 • Kine Aarum on 2. juni 2016

  Bra skrevet! Helt enig i at mobil kommer nok til å ta større og større del i markedsføring og teknologiske trender.
  Jeg har også prøvd VR-briller, og tror nok at det åpner for muligheten ikke bare for å prøve kjøre biler, men for å kjøpe boliger på kryss av landegrenser på en enklere måte! Allikevel ser jeg vel kanskje at de kan føre til et snev av latskap? Om man ikke lenger skal dra på fjellet for å stå på ski eller til butikken for å prøvekjøre bilen?

  • birgittajonsdottir on 2. juni 2016

   Takk!
   Helt enig med at VR kan gjøre en del ting enklere, men samtidig vil baksiden være, som med mye annen teknologi, at det kan føre til latskap. Se Foodora for eksempel. Hele ideen er jo nesten bygget på at vi er for late til å hente maten selv i en restaurant, men det er jo nettopp dette som også har skapt suksess for dem.
   Lykke til med sluttspurten 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Birgitta Jonsdottir

Hei, og velkommen til min fagblogg! Mitt navn er Birgitta Jonsdottir, og jeg er en 22 år gammel student fra Oslo. Jeg er nå i mitt siste år i en bachelorgrad i markedsføring og merkevareledelse, med fordyping i digital markedsføring, ved Høyskolen Kristiania. Her kommer jeg til å skrive om det jeg finner interessant innenfor digital markedsføring.

Twitter