The Future of Business

The Future of Business er en årlig konferanse i regi av Ehandelsforum. Kjente foredragsholdere og bedrifter snakker om moderne handel, e-commerce, digital marketing og ledelse. I år var jeg og andre studenter fra Høyskolen Kristiania og Westerdals så heldige å få bli med (Takk Karl Philip Lund!). Jeg vil i dette innlegget dele det jeg lærte fra konferansen, og mine tanker rundt det som ble sagt. 

Stikkord fra dagens konferanse:
E-handel, mobil(handel), omnikanal og ecommerce

Kjell A. Nordström
Kjell A. Nordström

The art of making money redefined or not by net

Førstemann ut var finsk-svenske Kjell A. Nordström, som blir rangert som de ti beste «management thinkers» i hele verden. Nordström hadde mange interessante poenger, og fanget fort oppmerksomheten til salen med sin karismatiske energi. Det gjorde at han var en av de jeg husker best fra dagen.

  • Matrixmatrisen

  • Skal en bedrift kunne overleve i dag, må den følge denne matrisen av universelle spilleregler. Vi lever alle i et matrixsystem, bestående av tre sentrale deler:
  1. Globalisering: Det finnes 229 land i verden, som lever under samme «spilleregler» (unntatt Nord-Korea). Det vil si at nesten alle følger det samme økonomiske system.
  2. Urbanisering: Vi er i starten av den største urbaniseringen hvor vi vil konsentreres til mindre enn 2% av jordens landmasse. Verden går fra å bestå av land til å bestå av 600 byer eller urbane områder. Ikke multi nasjonale-selskaper, men multi-urban companies.
  3. Digitalisering: Alt som kan digitaliseres, vil bli digitalisert. Med andre ord vil det som kommer til å være igjen av shopping (fysiske butikker) være det som ikke kan bli digitalisert, Feks. En Ostebutikk. Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google (FAANG) har jerngrep.

Oppskriften på å tjene penger er stabil

Nordström introduserte et interessant begrep for meg; Temporært monopol. De som har monopol tjener penger. Ved temporært monopol vil du oppnå en top of mind posisjon hos forbrukeren. Han dro frem IKEA som eksempel. Mange sier de misliker IKEA, men allikevel drar de dit. Volvo hadde et temporært monopol bygget på trygget i 16 år. Men monopolet forsvinner når andre kopierer deg, og du mister din unike posisjon. Etter hvert blir det som en gang var temporært monopol noe alle kan gjøre. Det må skapes og forsvares for å vedvare.

Anna Borg, Klarna
Anna Borg, Klarna

Vil du lese mer om foredraget, se bloggen til Gaute Hjartåker

Hvordan ser fremtiden ut, og hvem lykkes?

Anna Borg, Chief Commercial Officer for Klarna i Norden, fortsatte stafettpinnen. Hun tok opp hvilke trender som påvirker dem, og hva som skal til for å lykkes.

Trender som påvirker Klarna

  • Mobiler: Er noe man bør satse på ettersom alle er på mobil. Borg oppga at 60% av aktiviteten hos Klarna skjer på mobil.
  • Globalisering. Cross boarder e-commerce vokser raskere. Globale ambisjoner.
  • Personalisering: Handler om å være presis. Til rett person, rett kanal og rett tid. Skaper lojalitet i lengden.
    Markedsplasser: Kobler selger og kjøper direkte sammen. For eksempel nettsidene Wish og AliExpress.
    Brand to consumer: Det er ikke mange år siden man ikke kunne kjøpe Nike-sko på nettsiden deres. Nå er det fullt optimalisert, og du kan designe dine egne sko. Du utvikler deres produkt sammen.
    Omnichannel: Kunden bryr seg ikke om hvilken kanal de befinner seg i, vil ha flyt. De fysiske butikkene kommer til å ha en annen rolle enn tidligere.
  • Flere av disse begrepene ble gjennomgående gjentatt av andre foredragsholdere, noe som hentyder at disse trendene vil påvirke en rekke bedrifter.

Hvem kommer til å lykkes?

Videre snakket Anna Borg om hvem som kommer til å lykkes når vi står overfor noen av de overnevnte digitale trendene.

Finn et problem, og en løsning på det.

– Bestem deg for hva du vil gjøre.

Nysgjerrighet: Se nye muligheter.

Modig: Våge å teste nye metoder og lære noe nytt. Våg å teste nye forretningsmodeller. De som våger å teste vil lykkes fordi de har en enorm kraft bak seg.

Etter å ha deltatt på The Future of Business, sitter jeg igjen med mange inntrykk. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått mulighet til å få input fra så mange inspirerende mennesker! I tillegg lærte jeg en del om omnichannel og ecommerce, noe som tidligere har vært litt diffuse begreper for min del. Gleder meg til del 2 av konferansen i morgen.

Ønsker du å lese mer om dagens foredrag, se Even Ødegård sitt blogginnlegg.

– Birgitta

Facebooktwitterlinkedin

Related Posts

Leger Uten Grenser på Facebook

Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Organisasjonen hjelper de som har størst behov for medisinsk hjelp, uavhengig av politisk- og religiøs tilhørighet, og etnisitet. Leger Uten Grenser ble grunnlagt i Frankrike i 1971, og er i dag verdens største uavhengige medisinske hjelpeorganisasjon. Den norske avdelingen […]

Read More

Hvordan påvirker sosiale medier demokratiet?

Allerede i 1964 introduserte den canadiske filosofen og medieviteren Marshall McLuhan sin teori om den digitale landsby, eller The Global Village, som han kalte det. Teorien, som ble introdusert 30(!) år før internett var et faktum, gikk ut på at medier knytter mennesker sammen og at vi kan samhandle på en helt annen måte enn […]

Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Birgitta Jonsdottir

Hei, og velkommen til min fagblogg! Mitt navn er Birgitta Jonsdottir, og jeg er en 22 år gammel student fra Oslo. Jeg er nå i mitt siste år i en bachelorgrad i markedsføring og merkevareledelse, med fordyping i digital markedsføring, ved Høyskolen Kristiania. Her kommer jeg til å skrive om det jeg finner interessant innenfor digital markedsføring.

Twitter