Problemparkering

Helt siden vi fikk i oppgave av Karl Philip Lund å skrive om et problem jeg skulle ønske var løst har jeg tenkt. Mye. Jeg har tenkt på alt av problemer. Ting som irriterer meg. Og ting jeg skulle ønske ikke trengte å irritere meg.

Av irritasjonsmomenter kom jeg på parkering i Oslo sentrum. Da tenker jeg spesielt på parkeringsplasser fra kommunen, eller andre gratisplasser langs gater. Nedenfor har jeg listet opp fire problemer jeg forbinder med parkering i Oslo, og hvordan man muligens kan løse dette.

1. Å finne parkering

Har du noen gang sneglet rundt etter parkering i Oslo sentrum? Av og til en umulig oppgave. Samme runden gang på gang, og du begynner å få dårlig tid.

Jeg søker alltid etter plasser fra kommunen ettersom jeg står der gratis med elbil. For å finne parkeringsplasser med ladepunkt, har jeg lastet ned appen LadeNå!, som er utviklet i samarbeid med NOBIL og ladestasjoner.no. Her vises en database, som kontinuerlig oppdateres, over ladestasjoner i området du befinner deg i.

LadeNå!
De grønne punktene er oversikt over parkeringsplasser med ladepunkt.

 

Men, dette er ikke problemet. Problemet er at du fortsatt ikke finner ut hvor de ledige parkeringsplassene befinner seg. 

Løsning:

  1. Flere parkeringsplasser fra kommunen
  2. Utvikle en app som viser oversikt over de plassene som er ledige.

Jeg ser punkt to, å utvikle en app som viser oversikt over de plassene som er ledige, som mest gjennomførbart i fremtiden. Jeg ser for meg at man for eksempel kan forbedre dagens betalingsautomater. Hva om betalingsautomaten hadde registrert antall betalinger mot antall ledige plasser i området for å sende denne informasjonen til et system, som kan vises i en app på mobilen?

Parkopedia parkering
Skjermdump av Parkopedia

Jeg søkte litt  rundt på App-store, og fant Parkopedia Parkering. Denne appen skal gjøre det mulig å finne parkering ved hjelp av din nåværende posisjon. Der det er mulig vil den også vise tilgjengelighet for parkeringsplassen. Jeg har ikke fått testet ut denne appen ennå, men den kan være en løsning på dette problemet ettersom den er inspirert av frustrasjonen ved å lete etter parkering.

 

2. De hensynsløse

Når du først er heldig å finne et sted du kan parkere, viser det seg at bilen din ikke får plass i luken. Luken er “ødelagt” av de hensynsløse.

Hver gang jeg kjører ned Slemdalsveien til Majorstuen, observerer jeg bilene som står lukeparkert (overfor politihøyskolen). Noen har parkert i grei avstand til hverandre, mens andre parkerer med en avstand som gjør at det akkurat ikke er plass til én bil til. De tar altså én og en halv luke. Med andre ord er det svært dårlig plassutnyttelse. Det får meg til å tenke hvor mange ekstra biler man kunne fått plass til om alle parkere litt nærmere hverandre. Det skal nevnes at det ikke er oppmerket parkering her, kun for el-biler på den ene siden av veien. Og kanskje det er det som er problemet? Når det blir parkert mye langs en vei, burde det ikke være oppmerkede luker så plassen blir utnyttet bedre? På en annen side vil oppmerkede luker fra kommunen bety at man mest sansynligvis må betale for å parkere der (med mindre man har el-bil/andre fritak). Dette kan skape protester på veier hvor ellers har vært gratis å stå parkert.

 

Kanskje fokuset heller burde flyttes over på de hensynsløse? Hva med å rette fokus på dette før det blir et problem? Dette kan gjennomføres ved å la det bli en større del av kjøreopplæringen. Eller informere de hensynsløse om at det er et problem dersom de ikke er klar over det selv.

Om du er litt rusten på hvordan man lukeparkerer, kan du se denne videoen:

 

 

  • 3. Parkeringsbøter

Har du noen gang parkert et sted, også viste det seg at det ikke var greit å stå der allikevel? Du kommer uvitende tilbake til bilen og ser en stor gul lapp på frontruten; Du har fått en saftig bot for å ha stått for nærme fotgjengerfeltet. Noen ganger er det ikke så lett å huske de ulike parkeringsbestemmelsene.

Skjermdump av parkering stclm

 

Igjen søkte jeg på App-store for å se om det fantes noen app som hjelper deg med de ulike parkeringsreglene. Jeg fant P-Sthlm, som minner deg på hva de ulike skiltene betyr, og som skal hjelpe deg med andre parkeringsproblemer i Stockholm. Spørsmålet er, hvorfor finnes det ikke noe sånt for Oslo?

 

Har du parkert bilen, lagt på litt mynter i betalingsautomaten, og tenkt at du ikke skal være så lenge borte. Du skal jo bare en kjapp tur innom butikken. En kjapp tur på butikken kan av og til ta lenger tid enn man tror, noe som kan resultere i en kjedelig bot. Eller så kanskje glemmer du hvor mye det er igjen av parkeringstiden…

 

 

 

 

Løsning

Kjære Oslo kommune, se hva Bergen, Trondheim og Alta har fått til! Der har kommunen utviklet en parkeringsapp hvor du kan betale for parkering på offentlige avgiftsplasser. Her registrerer man betalingskort og starter parkeringstiden ved å taste inn en takstkode angitt på parkeringsautomaten. Du betaler kun for den tid du står parkert, beløpet som du blir belastet regnes ut når tiden er utløpt eller når du selv stopper parkeringen. Med andre ord betaler du kun for tiden du virkelig står parkert. Jeg kunne ønske det fantes en lignende løsning for Oslo, så slipper man å betale for mye eller få bot for utgått tid.

Med en slik app i Oslo ville det vært enklere å unngå parkeringsbøter
Med en slik app i Oslo ville det vært enklere å unngå parkeringsbøter

4. Når felgene ripes opp…

I et stresset forsøk på å lukeparkere i sentrum, klarte jeg å ripe opp felgen på bilen på fortauskanten. Fort og dumt gjort. Men hva om det fantes en liten sensor man kan feste på felgene, som gir deg beskjed når du er farlig nærme fortauskanten. En slags redning for stressende parkeringsdummies som meg. Jeg ser for meg en liten sensor som festes på eller ved felgene, og som kobles via bluetooth til bilens dashbord. Eventuelt kan den koble seg opp mot mobilen, som vil begynne å pipe om du er for nær. På de fleste nye biler i dag er det sensor foran og bak, men hvorfor ikke noe på felgene?

Hva er dine verste irritasjoner når det kommer til parkering?
Eller har du noen andre problemer du skulle ønske var løst?

Facebooktwitterlinkedin

Related Posts

Leger Uten Grenser på Facebook

Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Organisasjonen hjelper de som har størst behov for medisinsk hjelp, uavhengig av politisk- og religiøs tilhørighet, og etnisitet. Leger Uten Grenser ble grunnlagt i Frankrike i 1971, og er i dag verdens største uavhengige medisinske hjelpeorganisasjon. Den norske avdelingen […]

Read More

Hvordan påvirker sosiale medier demokratiet?

Allerede i 1964 introduserte den canadiske filosofen og medieviteren Marshall McLuhan sin teori om den digitale landsby, eller The Global Village, som han kalte det. Teorien, som ble introdusert 30(!) år før internett var et faktum, gikk ut på at medier knytter mennesker sammen og at vi kan samhandle på en helt annen måte enn […]

Read More

2 Comments

  • Martine Lootz on 1. juni 2016

    Meget godt innlegg Birgitta! Du får virkelig satt ordet på flere av utfordringene bilister møter på daglig. Frustrasjonen knyttet til å kjøre rundt i sirkel er velkjent hos de fleste, spesielt når man ser at andre har kapret plassen du har kjørt forbi fire ganger.

    Vi klager stadig på at det ikke er nok plasser tilgjengelig, men jeg tror, som du påpeker, at mye skyldes dårlig plassutnyttelse fra førerens side. Forslaget om flere merkede plasser er lurt. Jeg tror imidlertid forslaget ikke vil bli tatt like godt i mot dersom det involverer at plasser som tidligere har vært gratis nå krever betalinger.

    En annen frustrasjon jeg kjenner meg veldig igjen i er spørsmålet ”hvor lenge skal jeg stå?”. Det er ofte vanskelig å vite nøyaktig hvor lenge man har planer om å stå parkert. Frustrasjonen er spesielt stor dersom du er langt unna bilen, og innser at billetten gikk ut for 10 minutter siden.

    Jeg vil anbefale deg å sjekke ut Space (http://www.spaceapp.no), som både ønsker å gjøre langtids-og korttidsparkering enklere. På appen kan du finne både plasser lagt ut av privatpersoner, og plasser Space forvalter på vegne av Oslo Kommune. Appen viser blant annet tilgjengelighet i sanntid, og gjør det mulige å forhåndsbestill parkering før du drar hjemmefra slik at du med sikkerhet får parkering når du trenger det.

    • birgittajonsdottir on 1. juni 2016

      Takk for utfyllende kommentar og apptips, Martine!
      Jeg skal garantert sjekke ut Space 🙂
      Lykke til med sluttinnspurten før ferien, og ha en fin sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Birgitta Jonsdottir

Hei, og velkommen til min fagblogg! Mitt navn er Birgitta Jonsdottir, og jeg er en 22 år gammel student fra Oslo. Jeg er nå i mitt siste år i en bachelorgrad i markedsføring og merkevareledelse, med fordyping i digital markedsføring, ved Høyskolen Kristiania. Her kommer jeg til å skrive om det jeg finner interessant innenfor digital markedsføring.

Twitter