Stadig dukker det opp nye teknologiske fremskritt, som påvirker vår forbrukeratferd. Det er essensielt å bygge en forståelse for trendene vi står overfor slik at markedsføringsstrategien og forretningsmodellen kan tilpasses deretter. På bakgrunn av deltakelse på ehandelskonferansen og Gulltaggen 2016 og egen research, ønsker jeg å presentere noen trender jeg tror vi kommer til å se mye av i 2016: Markedsføring på mobil, omnichannel og virtuell virkelighet.
Er det én ting som ikke ble nevnt nok ganger på ehandelskonferansen er det viktigheten av å være på mobil. Det blir stadig viktigere å være synlig og tilgjengelig som markedsfører for å nå ut til forbrukere. Og er det ett sted de alle fleste er tilgjengelige hele tiden, er det på mobilen. Sïmon Saneback fortalte på ehandelskonferansen at 75% går online hver dag, og tallet stiger. Det har kommet til et punkt der mange har utviklet nomophobia, en frykt for å være uten mobil.
SmartInsight har samlet statistikk over mobilvaner, og én ting er helt klart; Mobiltrafikk og tid brukt på mobil overgår desktop. Flere har tilgang på mobil, og i noen land er det vanligere å eie en smartphone enn PC.
So it’s no longer a case of asking whether mobile marketing important, we know it is! It’s now a question of using the statistics to understand how consumers behave when using different types of mobile devices and what their preferences are.
Med andre ord handler det ikke om man skal være på mobil eller ikke, men hvordan. Har ikke du tilpasset deg mobil, havner du lavere på Googles søkeresultater og går glipp av mulige inntekter.
21. april 2015 skjerpet Google kriteriene for å bli rangert høyt på selskapets søkemotor. I praksis vil det si at nettsider som ikke er mobilvennlige eller responsive, vil rangeres lavere når det søkes fra mobil.
Tenk mobil først, så får pc´en bare seile sitt eget race.
Jan Grønbech, Daglig leder i Google Norge
Kriteriene til Google omhandler designet på nettsiden, som i all hovedsak må tilpasses skjermen du bruker. Rådgiver, Audun Rundberg i Netlife Research, utdyper til e24 at det kan handle om knappene er store nok og om linkene er langt nok fra hverandre til at du treffer riktig når du trykker på skjermen.
Tips
For å sjekke om din nettside møter Googles krav og er mobilvennlig, gå inn på Google Webmaster Tool.
Omnichannel eller multikanal er et trendbegrep, som mange muligens ikke helt har forstått seg på. I en jungel av definisjoner, velger jeg å basere meg på omnichannel som en sømløs opplevelse mellom det digitale og fysiske. Ordet omni stammer fra latinsk, hvor det betyr alt, eller alle steder.
Videoen nedenfor forklarer kort hvordan kundereisen har endret seg fra én kanal til multikanal.
Kundereisen har endret seg, og er ikke slik den en gang var. Forbrukeren krever mer, innhenter informasjon fra flere enheter og plattformer, og beveger seg på tvers av flere salgskanaler.
Kunden bryr seg ikke om hvilken kanal de befinner seg i. De vil ha flyt. De fysiske butikkene kommer til å ha en annen rolle enn tidligere.
Anna Borg, chief commercial officer i Klarna Norden
Ideelt sett ønsker forbrukerne alle fordelene fra nett, som bedre utvalg og levering hjem, men også muligheten til å kjenne på produktet og prøve om det passer. Virkes ehandelsrapport for 2015 beskriver en reell sømløs handel som en prosess hvor kunden kan velge fritt hvor han vil se på varen, hvor han søker hjelp i kjøpsprosessen, hvordan han betaler, og ikke minst hvor varen blir levert.
Jeg tror vi kommer til å se mer av omnichannel ettersom det kan tilrettelegge for mer personlige og engasjerende opplevelser ved å ha innsikt i kundereisen og tilknyttet kontekst og data.
Mer utdypende om omnichannel på Cecilie Henriksens blogg
På Gulltaggen prøvde jeg VR-briller for første gang. Jeg satt med inn i en BMW med brillene på, og «prøvekjørte» bilen. Senere på dagen stod jeg i en nedoverbakke med ski på bena, staver i hånden og klar for skirenn.
En virtuell virkelighet lar brukeren navigere i en verden av visualiserte data, som kan være alt fra grafiske fremstillinger av et tallmateriale, spill og interaksjon med datamaskiner og brukere, til naturtro gjenngivelser av (historiske) hendelser. Digitaliseringen lar oss ta del i en ny verden.
Videoen nedenfor forklarer fint hva virtual reality er, og hvilken nytte det gir.
Medstudent, Celina Røste, skriver at dette vil være nåtidens teleportering.
Vi ser ikke lenger på reklame, vi lever i reklamen.
Celina Røste
15 beste VR-apper til Google Cardboard
I forbindelse med denne bloggposten, ønsket jeg å få en annen innfallsvinkel. Hva spår en som jobber med dette daglig? Jeg sendte derfor mail til Frode Vik i Inevo, som har jobbet med digitale flater siden 1996.
Jeg spurte enkelt «Hva tror du blir de største digitale trendene for 2016?»
Da fikk jeg følgende svar:
Det er lett å la seg bli revet med av nye verktøy og muligheter, men la oss ikke glemme det som alltid har det grunnleggende. Det gjelder å være der kunden er, og ikke minst fange oppmerksomheten hvor kunden er. Tilpasse seg.
Viktig å forstå hva som bringer kundeverdi her og nå.
Carl-Otto Karlengen, Markedssjef i Asko.
Kjøpsprosessen er lenger og mer kompleks, og det er ikke lenger bare de siste stegende som er avgjørendeto close the deal. Når kunden blir mer kravstor, er det desto viktigere å differensiere seg uavhengig av hvilket verktøy som brukes til markedsføring.
Bra skrevet! Helt enig i at mobil kommer nok til å ta større og større del i markedsføring og teknologiske trender.
Jeg har også prøvd VR-briller, og tror nok at det åpner for muligheten ikke bare for å prøve kjøre biler, men for å kjøpe boliger på kryss av landegrenser på en enklere måte! Allikevel ser jeg vel kanskje at de kan føre til et snev av latskap? Om man ikke lenger skal dra på fjellet for å stå på ski eller til butikken for å prøvekjøre bilen?
Takk!
Helt enig med at VR kan gjøre en del ting enklere, men samtidig vil baksiden være, som med mye annen teknologi, at det kan føre til latskap. Se Foodora for eksempel. Hele ideen er jo nesten bygget på at vi er for late til å hente maten selv i en restaurant, men det er jo nettopp dette som også har skapt suksess for dem.
Lykke til med sluttspurten 🙂